Skip to main content
säker dejting

Dejta säkert 🔒

Dejting är fantastiskt roligt och spännande. Det ger en härlig gnista i livet och en underbar känsla som får hjärtan att slå. Du ska alltid vara öppen och aldrig döma någon på förhand men du ska också vara försiktig. Vi vill ge dig några tips inför din dejting som du inte ska ta allt för allvarligt men samtidigt komma ihåg.

Ta det lugnt i början.

Var noga med att uppmärksamma varningssignaler. Typiska signaler kan vara att personen är för bra för att vara sann. Vilket nästan alltid stämmer. Tyvärr finns det personer som bara vill lura andra människor. Det är bra att vara lyhörd och uppmärksamma konstiga beteenden i början.

Du ska inte leta efter fel och brister på de du börjar prata med men du ska samtidigt vara uppmärksam och lyssna på din magkänsla.

Värdera ärlighet framför inställsamhet -det är mer genuint. Träffa inte personen för snabbt. Håll istället kontakt via epost och chat till en början och håll öron och ögon öppna efter misstänksamt beteende.

Om du får oroliga känslor så dra dig ur snarare än chansa.

Använd inte ditt riktiga namn eller dina kontaktuppgifter i din profil. Försök att vara så anonym som möjligt och uppge aldrig dina kontaktuppgifter eller ditt namn till någon du inte känner dig säker med. Om någon envist vill veta ditt namn eller dina uppgifter bör du dra dig ur. Det finns några punkter du alltid ska komma ihåg när du nätdejtar.

 • Ge aldrig någonsin pengar till någon som ber om det.
 • Håll kommunikationen inom dejtingsajten i början tills du känner dig trygg.
 • Var uppmärksam med personer som har bilder som är professionellt tagna 
 • Var uppmärksam med personer utanför Sverige, det finns många bedragare.
 • Åldern har ingen betydelse men var vaksam med personer som är långt ifrån din ålder.

Dejta med sunt förnuft.

Håll kontakten på dejtingsajten tills du lärt känna personen ett tag och gå vidare när det känns rätt för er båda. Ett väl begrundat beslut leder oftast till ett bättre dejtingresultat. Ta tid på dig för att testa om personen är pålitlig och genuin. Om du misstänker att någon ljuger har du förmodligen rätt och bör således avsluta kontakten.

Det är lätt att ryckas med i en romans och ta steget för fort. Bli inte intim med någon för snabbt utan att du själv är medveten om konsekvenserna och att ni båda har samma förväntningar. Om du beslutar dig för att träffa någon på en riktig dejt bör du fortfarande vara försiktig och tänka på att det finns personer som utnyttjar dejtingsajter endast för sexuella relationer.

En bild kan vara avgörande.

Om personen inte har en bild i sin profil kan du fråga efter det. Om du upprepat får svar att det inte finns någon bild kan det vara ett tecken på att personen har något att dölja. Var därför extra aktsam med personer utan bild. Fråga gärna efter fler bilder också för att säkerställa att det inte är en stulen bild som syns i profilen.

Ett samtal kan skilja sig mycket från skrift.

En person som kommunicerar bra genom Internet kanske inte alls har en hög social kompetens. Låt därför ett telefonsamtal vara nästa steg. Om du inte känner dig helt trygg med personen skall du inte ge ut ditt telefonnummer. Låt i stället den andra personen ge dig ditt nummer och ring upp med skyddat nummer för att skydda din identitet. Knappa in #31# innan du slår numret då döljs det i displayen. Det kostar inget extra.

Bestäm träff när du känner dig trygg och känner pirret.

Lita på din instinkt och din magkänsla. Bestäm träff först när det känns riktigt bra och intressant. Du ska känna dig trygg och inte ha oroliga känslor kring personen. Det finns många härliga singlar där ute. Ta då hellre tid på dig att hitta någon som verkligen känns rätt.

Se upp för tydliga varningstecken.

Några saker som du ska se upp med är:

 • Kraftiga humörsvängningar.
 • Tecken på svartsjuka.
 • Ältande om gammalt ex.
 • Om personen har svårt för att prata om sig själv och sina nära.
 • Om du inte får veta civilståndet.
 • Allmänt märkligt beteende.

Träffa din dejt på en allmän och säker plats.

Det kan låta lite löjligt men vi vill verkligen ditt bästa och att du ska vara trygg med din dejting. Speciellt om du inte känner dig 100% trygg vid första träffen. Det finns några saker du kan tänka på för att vara riktigt säker på din dejt.

 • Tala om för en kompis vart du ska och när du kommer tillbaka.
 • Lämna din dejts namn och telefonnummer till din kompis.
 • Träffas på en offentlig plats där det finns många människor
 • Lämna dejten på egen hand och gå hem själv.

Dra dig ur om det inte känns bra.

Gör aldrig någonting som inte känns bra. Om din dejt känns skrämmande eller otrygg ska du lämna dejten omedelbart. Det är bättre att vara extra försiktig än att ta några risker. Oroa dig inte över att det ska bli pinsamt eller konstigt. Din säkerhet är viktigare. Lögnare och bedragare finns det många av och inte endast på nätet. Oavsett om du träffar någon på nätet, nattlubben eller på någon annan plats är dejting aldrig en helt riskfri aktivitet. Använd därför sunt förnuft och lyssna på din magkänsla.

Skydda dig vid sex

Sist men inte minst, om dejtandet går riktigt bra så hamnar ni förr eller senare i sänghalmen. Det är naturligtvis en mycket spännande del av dejtandet och i vissa fall är det många som är intresserade av just sexdejting.

Men det är väldigt viktigt att du skyddar dig vid sex med en främmande person. Tro inte bara på ”Men jag har testat mig” och andra motiveringar till varför ni inte ska krångla med kondom.

Se alltid till att ha kondomer med dig, oavsett om du är kille eller tjej. Du kan beställa kondomer på Kondomtorget.se och få dem levererade i brevlådan, i diskret förpackning. Då slipper du gå till affären och genomgå den smått obekväma processen.

kondomtorget