Skip to main content
första dejten

Den första dejten – Så lyckas du få till den

Det finns många saker som kan gå fel på en första dejt. Vad man ska ha på sig, vart man ska träffas, vad man ska prata om och mycket mer. Men lugn, med lite sunt förnuft och is i magen så kommer allt gå bra.

Välj rätt plats

Först och främst bör du välja en neutral plats; en plats som inbjuder till enkla samtal och avslappnad energi för båda parter. Att till exempel bjuda hem din dejt kan vara en dum idé, framför allt den första gången ni ses.

Var även ärlig med att du tycker att ni bör ses på en neutral plats och göra något skoj på den första dejten. Det kommer garanterat att uppskattas och ge ett seriöst intryck.

Det säkra kortet

Välj inte det mest hektiska cafét precis vid en högtrafikerad gata, där det är massa buller och och oljud. Välj något lugnt, mysigt och avslappnat ställe, men ändå publikt där det finns någon form av stämning.

Var kreativ

Gillar både du och din dejt djur? Ta din dejt till en park där det finns djur eller kanske till en H4-gård. Det skapar automatiskt samtalsämnen och skratt som snabbt leder till ett avslappnat och lyckat möte.

Träffas nära fysiska aktiviteter

Ett framgångsrikt och strategiskt drag är att ta en fika eller en lunch nära något ställe där ni kan utöva en fysisk aktivitet. Ta till exempel en kaffe nära en bowlinghall och om du känner intresse och en gnista så kan du föreslå en omgång bowling.

Det är också ett bra sätt för att inleda en konversation.

”Gillar du bowling? Har du varit på den bowlinghallen tidigare? Ska vi ta en match?! ;)”

Konversationer

Håll det enkelt och ärligt! Försök inte att imponera och verka smartare än du är, var bara dig själv.

Det finns dock psykologiska knep som bevisat fungerar. Ett bra sätt för att få en människa intresserad och aktiv i en konversation är att ställa öppna frågor. Alltså frågor som det inte är möjligt att bara svara ja eller nej på.

Här är ett par tips på frågor som kan skapa roliga samtal

Vad gör du för roligt på fritiden?

Denna enkla fråga avslöjar mycket om en person. Om din dejt till exempel berättar att hen tillbringar söndagar på kontoret, så är det en indikation på att arbete är en prioritering. Om din dejt tränar regelbundet på sin fritid, så är det ett tecken på att hen gillar att vara aktiv och att vara i form.

Detta ger dig också en bättre förståelse för hur bra ni skulle passa ihop och om ni har några gemensamma intressen.

Vilka är dina mål, passioner och drömmar?

Även om detta är en något flummig fråga, så är det en väldigt viktig fråga. Din dejt kanske inte har några mål, passioner eller drömmar, men det kanske du har. Kommer det att funka och kommer ni att acceptera varandras mål och intressen?

Du kanske satsar för fullt på karriären men din dejt har inga som helst ambitioner att göra något mer än att jobba på snabbköpet, titta på serier och umgås med sin mamma på fritiden.

Det behöver nödvändigtvis inte vara något fel med det, men det talar ju inte för att ni har gemensamma mål och intressen.

Frågor ger frågor tillbaks

När du ställer frågor som dessa så kommer du alltid att få samma fråga tillbaks och det skapar en snabb ”ge och ta” relation där ni bjuder på varandra.

”Du då, vad har du för intressen?”

Vett och etikett

Det är väldigt viktigt att visa för din dejt att du tycker att den är viktig och att du har sett fram emot den. Därför finns det ett par saker som du bör tänka på när det gäller vett och etikett, som ger dessa positiva signaler.

Kom alltid i tid

Det är inte speciellt sexigt eller seriöst med någon som är sen till någon form av möte. Den första dejten är väldigt viktig för att ge ett bra första intryck och därför är det väldigt viktigt att vara i tid.

Det är mycket bättre att du är för tidig och väntar på din dejt, än tvärt om. Du kan även vara lite kreativ och beställa in något som du vet att din dejt gillar. Detta visar också att du varit uppmärksam på vad hen tycker om när ni chattat på någon dejtingsajt.

Var sårbar

med ”sårbar” menar vi inte att du ska börja prata om alla problem du har, för det är en väldigt dålig idé som bara skrämmer bort din dejt.

Att vara sårbar innebär att du ska vara ärlig, genuin och jordnära. Om din dejt säger att hen gillar att laga mat, så innebär detta oftast att din dejt förmodligen är bra på det. Här är det bättre att du säger ”Jag tvivlar inte på att du är bättre än mig :)”, för att visa att du accepterar att din dejt kan vara bättre än dig på något.

Här är det också bra att spinna vidare på ämnet för att ta reda på vad hens favoriträtt är, hur hon lärde sig att laga mat och så vidare.

Skräcken som alla räds – Notan

Dejten har gått överraskande bra och ni har verkligen klickat, sedan kommer bomben … notan!… kontrollen tappas helt. Här är det din uppmärksamhet som kommer att sättas på spel. Det finns ingen regel för detta, utan det gäller att vara uppmärksam på personen och hur hen reagerar när notan kommer in.

Är din dejt avvaktande eller beslutsam? Hur gick dejten, bra eller dåligt? är du intresserad eller inte? Har din dejt precis berättat att hen lever på studiemedel medans du har heltidsjobb och tjänar bra? Använd sunt förnuft och läs av situationen.

Om du verkligen gillar din dejt och om du känner att känslan är ömsesidig, så kan du visa din uppskattning samtidigt som du är lite kreativ för att bjuda in till ytterligare en dejt.

Jag tar gärna notan, jag hade jättetrevligt!ellerSka vi göra en deal, jag tar denna så tar du nästa? 😉

Hej då…

Dejten är över och antingen gick det bra eller så gick det dåligt. Oavsett så är detta delen av dejten där det aldrig är solklart vad och hur man ska göra.

Men ett tips, försök inte att avläsa situationen, vela och stå där som en vilsen fågelungen. Bjud in till en enkel kram och ett stort leende om dejten gick bra och om den gick dåligt så är det bara att fram med handen och önska en trevlig kväll, helg eller vad som passar.

Överdramatisera inte utan var spontan, avslappnad och bjud in till ett enkelt avsked.

Ett sista tips: Tänk på att den första riktiga dejten blir lättare om du lär känna personen genom nätdejting, så att ni direkt har något att prata om när ni ses.