Skip to main content
Två personer som försöker nå varandra

Dejtandet går för fort, vad ska jag göra?

Om relationen till din dejt går för fort kan dessa tips vara bra för dig!

Alla dejtar i olika tempon och vilket som passar dig och din dejt bäst kan bara ni veta. Ibland kan ni dock hamna i osynk där den ena vill gå fortare fram än den andra. Detta kan kännas väldigt jobbigt för båda parter och det kan då vara bra att stanna upp och prata om det. Här får du 10 tips på hur du kan sakta ner när du känner dig osäker. 

Berätta hur du känner för din dejt

En bra början är berätta för din dejt att du upplever att det går för fort. Att börja undvika kontakt eller dra dig undan är inte en bra idé. Det kommer endast göra situationen värre och kännas ännu mer pressad. Berätta att du tycker om att träffa personen men att ni behöver ta det lite lugnare för din skull. Är din dejt rätt för dig kommer personen att förstå och göra det bästa av situationen.

Försök att inte ses så ofta

I regel brukar nykära par vilja ses nästintill varje sekund. Det vill säga om båda parterna är och känner för varandra på samma plan. Ibland kan den enda parten känna sig osäker medan den andra är helt säker och vill ses jämt. Om ni ses varje dag eller många dagar i veckan kan du föreslå att ni ses mer sällan. Det gör dig mer lugn och ro samtidigt som att du eventuellt hinner sakna den andra personen.

Dejta inte på tu man hand

Ibland kan det underlätta att ses tillsammans med dina och din dejts vänner. Att ses ensamma kan upplevas intensivt och väldigt intimt medan under en gruppdejt blir det mer avslappnat. Det kan också vara ett sätt att se hur din dejt är med era vänner. Att gruppdejta är en bra idé för att minska intensiteten men det är inte heller en bra idé att alltid ses tillsammans med era vänner, ni behöver ensamtid också för att lära känna varandra på djupet. Vill du inte träffa din dejt ensam kanske du inte har rätt känslor.

Lev i nuet och även i ditt dejtande

Om du känner dig lite osäker i ert dejtande är det ingen bra idé att tänka eller planera hur ert liv tillsammans ser ut i framtiden. Detta kan då kännas pressat för dig som inte riktigt vill att er relation ska gå för fort fram. Försök att undvika diskussioner om framtiden som involverar planer över hur ni kommer att ha det tillsammans. Framtidsplaner och ambitioner som är på ett personligt plan kan vara bra och intressant att dela med sig av till varandra. Fokusera på det ni har och där ni är nu för att hålla det lättsamt. Framtidsplaner för er tillsammans har ni all tid i världen att diskutera senare när du känner dig redo.

Viktiga milstolpar kan vänta

Om du känner att det går för fort fram bör du undvika viktiga milstolpar i en relation. Det kan vara enkla saker som att börja lämna din tandborste eller kläder hos din dejt. Eller större delar som att träffa varandras familj, köpa ett husdjur eller engagera dig i din dejts vänskapskrets. Det är milstolpar som visar att ni är mer än på ett dejting-stadie. Börja dock inte att analysera allt i minsta detalj som ni gör tillsammans, men det är enkelt att uppfatta om din dejt vill börja ta stegen framåt milstolparna. Var lyhörd och kommunicera att du inte vill rusa framåt!

Ha inte kontakt hela tiden

Det kan vara lätt att hamna i en vana där ni hörs av hela tiden, dag som natt. Visst är det ett bra sätt att lära känna varandra och kan till en början kännas mysigt och trevligt. Med tiden kan det dock kännas långtråkigt och som att ni har slut på samtalsämnen. Hör av varandra när ni har något att berätta eller intressanta samtalsämnen. Ge dig och din dejt egentid så har ni mer att ta upp och prata om när ni väl ringer varandra.

Resta tillsammans eller inte?

En resa tillsammans med den du tycker om kan vara hur underbart som helst. Det kan vara ett sätt att lära känna varandra på ett djupare plan samt att skapa minnen tillsammans. Dock, om du känner tvivel eller att relationen går fortare än vad som känns okej för dig är en resa tillsammans inte ett alternativ. En resa är absolut en rolig upplevelse men om du vill att relationen ska gå i en långsammare takt är lokala aktiviteter snarare ett bättre alternativ.

Fokusera på din egentid

Upplever du att relationen till din dejt går för fort fram kan ett tips vara att stanna upp och fokusera mer på dig själv och dina intressen. Om du väljer att prioritera din egentid och saker du vill göra har du inte lika mycket tid för att träffa din dejt. Se bara till att du berättat situationen för din dejt innan för att undvika förvirring eller missförstånd.

Stanna upp och tänk efter

Ett annat viktigt tips är att stanna upp i den där känslan av osäkerhet och upplevelsen av att det går för fort i relationen. Fråga dig själv varför du känner som du gör och om det finns en tydlig anledning till dina känslor. Är du rädd för att ge efter för känslorna till din dejt eller är känslorna inte ömsesidiga? Om anledningen till din osäkerhet handlar om att du inte riktigt känner det “där lilla extra” till din dejt, kan det vara en bra idé att faktiskt avsluta relationen. Detta för att vara rättvis och respektfull gentemot din dejt och låta personen gå vidare.

Lyssna på din magkänsla

Att ha starka känslor för någon men samtidigt känna en osäkerhet till relationen är helt normalt och absolut helt okej. Om du upplever att du är osäker och att du känner att relationen går för snabbt gör du alldeles rätt i att ta ett steg tillbaka. Kanske gör det att ni bygger en bättre relation med tiden som känns bra för er båda. Om ditt steg tillbaka resulterar i att ni avslutar ert dejtande och går åt varsitt håll har du också kvittot på att det helt enkelt inte skulle bli ni. Det är viktigt att du lyssnar på din magkänsla och följer ditt hjärta. En påtvingad relation är ingen bra relation.