Skip to main content

Bloggen

blind date och natverkande

Blind dates och nätverkande – Fungerar det?

Så kallade blind dates och nätverkande i olika former, är de mest populära sätten att träffa människor, enligt sajten datingnews.com, som menar på att man har större chans att träffa någon om man har ett stort nätverk av vänner och kollegor.

Enligt en undersökning av DatingNews, hade hälften av alla tillfrågade någon gång varit på en blind date där initiativet tagits av en vän eller familjemedlem.

Måste man nätverka och skaffa massor med nya vänner?

48% säger att de varit på en blind date som någon de känner. 44% av de tillfrågade i de yngre åldersegmentet 20-24 år gamla, svarar att de varit på minst en blind date. Det är inte så konstigt eftersom många yngre i detta ålderssegment ofta har många fler vänner, pluggar på skolor med hundratals andra i samma ålder samt att de nätverkar mer rent generellt, än vad de som är 30+ gör.

Visst kan det kännas tryggt och lite mer avslappnat att gå på dejt med kompisen och dennes partner, i stället för att ensam träffa nya människor. Om tillfälle ges så ska man så klart testa också.

Men det betyder inte att alla måste börja nätverka och skaffa sig tonvis med nya vänner, för att kunna träffa någon. Det finns naturligtvis många andra sätt att träffa människor på och att göra det helt själv kan vara ett viktigt steg för att stärka självförtroendet.

Att använda dejtingsidor och appar hör så klart till de vanligare metoderna och det ger också trygghet, där man får se profiler, foton och man har möjligheten att chatta lite innan man ses på riktigt.

Nätverkande genom jobbet

Det är faktiskt fullt möjligt att blanda jobb med nöje och träffa en dejt på olika företagsevent och annat nätverkande i arbetet. I samma undersökning svarade nämligen över 60% av de tillfrågade i åldern 35 till 40 år, att de dejtat någon som de träffat under ett företagsevent eller annat jobbrelaterat nätverk.

Det var dock bara 30% som svarade att de har träffat någon direkt genom jobbet. Men det är heller inte så konstigt, då man har helt olika förutsättningar, beroende på företagets storlek, hur många anställda det finns, vilka åldersgrupper man jobbar med, vilken typ av arbete det är och vilka förutsättningar det ger.

Man ska dock komma ihåg att det kan lätt bli för mycket av det goda om man både jobbar och spenderar fritiden tillsammans 24/7.

Nätverkande i alla ära! Men man har den största chansen till att träffa någon om man inte bara fokuserar på en sak, utan är öppen för alla typer av möten.

tjej i soffa kollar dejtingsida

Knappt hälften som dejtar på nätet söker något seriöst

Nyhetsmediet CNBC rapporterar om en undersökning som gjorts av amerikanska Pew Research Center, som visar minst sagt intreassanta och positiva siffror, men också att det finns mycket att förbättra inom branschen med dejting på nätet.

Hälften av männen söker långvariga förhållanden

Något färre män använder dejtingsidor och appar för att hitta något seriöst än de gör för att hitta en mer avslappnad situation, enligt studien.

43 % av männen säger att de använder dejtingsidor för ”lite skoj” och kortsiktiga flirtar medan 42 % säger att de letar efter en långsiktig partner. I jämförelse, svarar 48% av kvinnorna att de använder dejtingsidor till att hitta långsiktiga partners och endast 37% använder appar för att flirta och bara ha lite skoj.

88 % av vuxna användare är besvikna

90 % av kvinnorna och 87 % av männen säger att de är besvikna efter att ha provat diverse dejtingsidor.

Mer än hälften, 55 %, av de vuxna känner sig otrygga på grund av en del meddelanden de får.

Det motsatta är sant för dem som kände sig överväldigade, chockade eller otrygga av meddelanden. Hela 54 % av kvinnorna reagerar negativt av meddelanden på dejtingsidor, men bara 25 % av männen känner likadant.

35 % betalar för att använda en dejtingsida

Mer än en tredjedel av onlinedejtarna har betalat för en app eller en funktion i en dejtingapp. Män är mer benägna att betala än kvinnor.

Detsamma gäller för de som är 30+, som visar att de är mer benägna att betala för en dejtingsida än vad yngre användare är.


Notera att dessa siffror är från Amerikanska användare och att det kan skilja sig något jämfört med svenska användare.

Läs hela rapporten från Pew Research Center

tjej dejtar på restaurang

Vem ska betala notan på en dejt?

Sett till traditionen är det killen som förväntas stå för notan på en dejt, men tiderna förändras och numer är det inte längre en standard. Tvärtom är åsikterna i hög grad av den sorten att det inte längre handlar om könsrollen när det gäller notan. Istället har det att göra med andra förutsättningar och vad som faller sig naturligt för stunden. Dessutom är vi mer måna nu än tidigare om att göra rätt för oss, oavsett om du är kvinna eller man.

I den här artikeln får du en närmare diskussion om vad som egentligen gäller när det är dags att betala notan. Du får ta del av en sammanställning av både undersökningar och åsikter bland svenska kvinnor och män.

Första dejten – vem betalar?

Svaret på den här frågan var betydligt mer hugget i sten för den äldre generationens dejtande par. På den tiden var det helt enkelt en slags standard att mannen stod för notan på den första dejten, men också de nästkommande dejterna om det visade sig vara en lyckad sådan. Idag ser dock saker och ting annorlunda ut och pengar är ett mer laddat ämne än det varit förut. Åtminstone när det gäller just i den här typen av romantiska situationer.

De flesta vill så klart göra rätt för sig och det gäller även notan som inte bara tillhör den ena parten utan båda. Därför anser också fler kvinnor, och även män för den delen, att notan bör splittas. Däremot är det också andra faktorer som spelar in och kan påverka åsikterna, såsom kulturella skillnader, könsroller och ekonomisk situation.

God privatekonomin ger bättre förutsättningar

Parets individuella privatekonomi kan I värsta fall skapa obekväma situationer. Framför allt om en person har god ekonomi medan hens dejt måste vända på varena krona I slutet av månaden. I dessa fall så är kvinnor ofta mer öppna med att de inte har råd med en hummer och en flaska Moet, medan männen ogärna erkänner att de har tajt ekonomi.

Vissa är så rädda för att visa sin ekonomiska situation att de till och med tar snabblån för att ha råd med en större nota. Detta är naturligtvis inte att rekommendera då det bara skapar en ridå som förr eller senare faller och skapar en ännu mer obekväm situation längre in I förhållandet.

God privatekonomi ger helt enkelt bättre förutsättningar till lyckade dejter. Om man har svårt att få pengarna att räcka till räkningarna varje månad så rekommenderar vi att man ser över sin ekonomi och tar hjälp av guider som Sundprivatekonomi.se och andra verktyg på nätet.

Det är helt enkelt inte roligt att dejta om man inte har råd med en restaurangnota, det blir bara en jobbig situation som också kan bli avgörande för om de första dejterna leder till fortsatt förhållande eller inte.

Betala notan – självständigt eller omtänksamt?

Att ta upp plånboken på ett kort ögonblick när notan hamnat på bordet kan uppfattas på flera sätt. Det kan dels utstråla en slags självsäkerhet som både kan vara positivt och negativt. En person kan uppfatta det som att personen är initiativrik, omtänksam och inte tvivlar i onödan. Däremot kan någon annan istället tolka det som att personen vill skryta och vara överlägsen.
En undersökning gjord av Happn, en populär dejtingapp i Sverige, var det dock endast 3 % av de tillfrågade kvinnorna som ville betala notan. Bland männen var däremot samma svar 48 %. Av siffrorna att döma var betydligt mer villiga att splitta notan, närmare bestämt 51 %.

Även om könsrollerna har förändrats med tiden och att kvinnor numer är mer ekonomiskt självständiga avslöjar statistiken ändå att männen förväntas betala i högre grad. Män som gärna vill att kvinnan ska betala notan får vänta länge. Å andra sidan visar samma undersökning som ovan att endast 1 % av männen förväntar att få notan betald.

Den som bjuder ut till dejt gör rätt i att bjuda på notan

På nätet finns mångtaliga diskussioner i det här ämnet och en ofta förekommande kommentar har att göra med vem som faktiskt tar initiativet till dejten. Att helt enkelt den som bjuder ut den andra personen också ska betala.

”Personligen tycker jag att om en kille bjuder ut en (dvs föreslår att man ska ses ute på fika, middag etc), är det självklart att han ska betala. Han får helt enkelt föreslå en aktivitet som han har råd med. Om man gemensamt har bestämt att man ska hitta på något är det en annan femma (då är det väldigt mycket upp till situationen).” – Kommentar från Bröllopstorget forum

Samtidigt nämner många att det handlar om situationen i sig, det vill säga att det är avgörande för hur notan i slutändan bör betalas. Ett gemensamt beslut att dejta ger andra förutsättningar än om den ena bjuder ut den andra.

Splitta notan – överlägset en vinnare

Det finns ingenting som är rätt eller fel när det gäller vem som ska betala notan på en dejt. Däremot är det generellt sett fler som tycker att notan ska delas mellan båda parter än att den betalas av den ena. Mötesplatsen, som är en av alla populära dejtingsidor I Sverige har också genomfört en undersökning bland sina medlemmar där majoriteten ansåg att det bästa är att splitta notan.

Sammanfattningsvis är det av allt att döma ganska tydligt att kvinnor inte förväntas betala för hela kalaset. Hälften var är istället det som anses vara mest normalt bland svenska kvinnor och män. Med bortseende från individuella skillnader i kultur och livsstil.

Det sistnämnda framkommer tydligt i kommentarer på nätet där många skriver att den ekonomiska situationen också bör avgöra vem som betalar. Om du själv är student och din dejt har en fast anställning tycker alltså majoriteten att det är självklart att den med inkomst betalar notan på första dejten.

Två personer som försöker nå varandra

Dejtandet går för fort, vad ska jag göra?

Om relationen till din dejt går för fort kan dessa tips vara bra för dig!

Alla dejtar i olika tempon och vilket som passar dig och din dejt bäst kan bara ni veta. Ibland kan ni dock hamna i osynk där den ena vill gå fortare fram än den andra. Detta kan kännas väldigt jobbigt för båda parter och det kan då vara bra att stanna upp och prata om det. Här får du 10 tips på hur du kan sakta ner när du känner dig osäker. 

Berätta hur du känner för din dejt

En bra början är berätta för din dejt att du upplever att det går för fort. Att börja undvika kontakt eller dra dig undan är inte en bra idé. Det kommer endast göra situationen värre och kännas ännu mer pressad. Berätta att du tycker om att träffa personen men att ni behöver ta det lite lugnare för din skull. Är din dejt rätt för dig kommer personen att förstå och göra det bästa av situationen.

Försök att inte ses så ofta

I regel brukar nykära par vilja ses nästintill varje sekund. Det vill säga om båda parterna är och känner för varandra på samma plan. Ibland kan den enda parten känna sig osäker medan den andra är helt säker och vill ses jämt. Om ni ses varje dag eller många dagar i veckan kan du föreslå att ni ses mer sällan. Det gör dig mer lugn och ro samtidigt som att du eventuellt hinner sakna den andra personen.

Dejta inte på tu man hand

Ibland kan det underlätta att ses tillsammans med dina och din dejts vänner. Att ses ensamma kan upplevas intensivt och väldigt intimt medan under en gruppdejt blir det mer avslappnat. Det kan också vara ett sätt att se hur din dejt är med era vänner. Att gruppdejta är en bra idé för att minska intensiteten men det är inte heller en bra idé att alltid ses tillsammans med era vänner, ni behöver ensamtid också för att lära känna varandra på djupet. Vill du inte träffa din dejt ensam kanske du inte har rätt känslor.

Lev i nuet och även i ditt dejtande

Om du känner dig lite osäker i ert dejtande är det ingen bra idé att tänka eller planera hur ert liv tillsammans ser ut i framtiden. Detta kan då kännas pressat för dig som inte riktigt vill att er relation ska gå för fort fram. Försök att undvika diskussioner om framtiden som involverar planer över hur ni kommer att ha det tillsammans. Framtidsplaner och ambitioner som är på ett personligt plan kan vara bra och intressant att dela med sig av till varandra. Fokusera på det ni har och där ni är nu för att hålla det lättsamt. Framtidsplaner för er tillsammans har ni all tid i världen att diskutera senare när du känner dig redo.

Viktiga milstolpar kan vänta

Om du känner att det går för fort fram bör du undvika viktiga milstolpar i en relation. Det kan vara enkla saker som att börja lämna din tandborste eller kläder hos din dejt. Eller större delar som att träffa varandras familj, köpa ett husdjur eller engagera dig i din dejts vänskapskrets. Det är milstolpar som visar att ni är mer än på ett dejting-stadie. Börja dock inte att analysera allt i minsta detalj som ni gör tillsammans, men det är enkelt att uppfatta om din dejt vill börja ta stegen framåt milstolparna. Var lyhörd och kommunicera att du inte vill rusa framåt!

Ha inte kontakt hela tiden

Det kan vara lätt att hamna i en vana där ni hörs av hela tiden, dag som natt. Visst är det ett bra sätt att lära känna varandra och kan till en början kännas mysigt och trevligt. Med tiden kan det dock kännas långtråkigt och som att ni har slut på samtalsämnen. Hör av varandra när ni har något att berätta eller intressanta samtalsämnen. Ge dig och din dejt egentid så har ni mer att ta upp och prata om när ni väl ringer varandra.

Resta tillsammans eller inte?

En resa tillsammans med den du tycker om kan vara hur underbart som helst. Det kan vara ett sätt att lära känna varandra på ett djupare plan samt att skapa minnen tillsammans. Dock, om du känner tvivel eller att relationen går fortare än vad som känns okej för dig är en resa tillsammans inte ett alternativ. En resa är absolut en rolig upplevelse men om du vill att relationen ska gå i en långsammare takt är lokala aktiviteter snarare ett bättre alternativ.

Fokusera på din egentid

Upplever du att relationen till din dejt går för fort fram kan ett tips vara att stanna upp och fokusera mer på dig själv och dina intressen. Om du väljer att prioritera din egentid och saker du vill göra har du inte lika mycket tid för att träffa din dejt. Se bara till att du berättat situationen för din dejt innan för att undvika förvirring eller missförstånd.

Stanna upp och tänk efter

Ett annat viktigt tips är att stanna upp i den där känslan av osäkerhet och upplevelsen av att det går för fort i relationen. Fråga dig själv varför du känner som du gör och om det finns en tydlig anledning till dina känslor. Är du rädd för att ge efter för känslorna till din dejt eller är känslorna inte ömsesidiga? Om anledningen till din osäkerhet handlar om att du inte riktigt känner det “där lilla extra” till din dejt, kan det vara en bra idé att faktiskt avsluta relationen. Detta för att vara rättvis och respektfull gentemot din dejt och låta personen gå vidare.

Lyssna på din magkänsla

Att ha starka känslor för någon men samtidigt känna en osäkerhet till relationen är helt normalt och absolut helt okej. Om du upplever att du är osäker och att du känner att relationen går för snabbt gör du alldeles rätt i att ta ett steg tillbaka. Kanske gör det att ni bygger en bättre relation med tiden som känns bra för er båda. Om ditt steg tillbaka resulterar i att ni avslutar ert dejtande och går åt varsitt håll har du också kvittot på att det helt enkelt inte skulle bli ni. Det är viktigt att du lyssnar på din magkänsla och följer ditt hjärta. En påtvingad relation är ingen bra relation.

ett brustet hjärta

Hur avslutar jag relationen till min dejt?

Hur du går tillväga om du känner att det inte riktigt klickar.

Hur ska jag gå tillväga om jag känner att det inte klickar och hur kan jag avsluta dejtandet på ett bra sätt? Det kan kännas svårt att avsluta en relation oavsett vart ni är i ert dejtande. Kanske är du rädd för att såra den andra personen och därför kan det kännas väldigt jobbigt att sätta punkt för ert dejtande. Här kommer några tips på hur du kan tänka och göra om denna situationen med din dejt skulle uppstå.

Om du är en person som dejtat mycket har du nog varit med om många tänkbara scenarion när det kommer till att “dumpa” eller bli “dumpad”. Ett vanligt tillvägagångssätt för många är att helt enkelt sluta höra av sig eller plötsligt bli väldigt upptagen och svara kort. Vissa slutar visa engagemang, ger inga följdfrågor och försöker undvika frågorna om att ses. Detta för att hoppas på att den andra personen förstår signalerna och själv inser faktum tillslut.

Det finns inga enkla eller egentligen “smidiga” tips för att dumpa någon. Det är svårt av den anledningen att vi är människor med känslor och ibland är just känslor ett svårt ämne. Det viktigaste vid ett tillfälle där du vill avsluta ditt dejtande med en person är att vara så ärlig som möjligt. Träffa personen och berätta precis vad du känner. Det hjälper varken dig eller den andra personen att du drar dig för att säga vad du känner, inte heller att du föreslår att ni kan sova tillsammans en sista gång eller att ge falska förhoppningar som att “vi kanske kan träffas igen i framtiden”. Få det gjort och säg det rakt ut, låt den andra personen ta in det och försök att genuint förstå den andra personens känslor genom att svara på så många frågor som möjligt.

Ovanstående tips riktar sig kanske mer till dig som dejtat en person under en längre tid. Har ni endast träffats ett fåtal gånger behöver du inte göra en större sak av det. Har du dessutom träffat den andra personen över en dejtingsajt borde ni båda vara förberedda på att detta kan uppstå. Ett bra tips är att åtminstone höra av dig till din dejt och respektfullt förklara vad du känner. På det sättet kan den andra personen gå vidare och eventuellt slippa hoppas och vänta på att ni ska ses igen.

Enklaste tipset är att fundera på hur du själv hade velat bli behandlad om det var du som blev “dumpad”. Med största sannolikhet hade du önskat respekt och förståelse för dina känslor och med det sagt bör du ge detsamma tillbaka till din dejt om du vill avsluta relationen.

Ett par som håller hand

Relation eller enbart sex

En högst naturlig del hos människan är lust. Lusten för njutning och tillfredsställelse. Men dessa delar är inte alltid allt och speciellt inte när du är ute efter en hållbar relation.

Vart står vi?

Ibland kanske det är svårt att veta vart ni står i relationen efter ett par dejter. Kanske vågar du heller inte fråga rakt ut och i vissa fall kanske du är nöjd med relationen som den är. Att känna stark passion mellan dig och din dejt behöver nödvändigtvis inte betyda att ni är störtförälskade. När passionen väl svalnar förstår ni att känslorna aldrig fanns där bortsett från sexet.

Vissa tecken som kan antyda att relationen till din dejt enbart handlar om sex kan vara;

  • Fokuset ligger på ytlig affektion, exempelvis personens utseende och kropp.
  • Era konversationer är inte lika intressant för dig som ert förspel.
  • Du är inte speciellt fokuserad kring diskussionen vad gäller era riktiga känslor för varandra.
  • När sexet känns mer betydelsefullt än stunderna tillsammans över en mysig middag och djupa samtal.
  • Lusten för att träffa din dejt uppstår när du är sugen på sex

Dessa signaler kan variera från person till person och att dessa tecken förekommer indikerar inte nödvändigtvis att er relation enbart handlar om sex. Men så finns det signaler som starkare tyder på att det faktiskt gnistrar kärlek mellan er.

Tecken på att ert dejtande börjar leda till en relation;

  • Att umgås med personen gör dig trygg och lugn och behöver inte leda till sex.
  • Ni pratar med varandra i timmar och samtalet leder er in på djupa känslor.
  • Du uppskattar att ni delar med er av varandras känslor.
  • Du vill göra den andra personen lika lycklig som personen gör dig.
  • Ni börjar initiera träffar med varandras vänner och familjer.

Att ha sexlust till din dejt är inget konstigt men risken är att det snarare handlar om att du är mer intresserad av sexet än vem personen är. Är känslan att du bara vill ha sex med personen är det ganska uppenbart att du inte är kär. Men om du upplever att du också har en längtan efter att komma personen känslomässigt nära och inte bara fysiskt, ja, då är det kärlek. Hur som helst, försök att alltid vara öppen och ärlig om dina känslor för din dejt. 

Ett par som dejtar

En bra grund för att få dejtandet att fungera

Tips på hur du skapar en bra grund för att potentiellt bygga en relation med din dejt

En god självkänsla är en bra början. Din självkänsla är grunden till en bra relation oavsett om det är i en pågående “fast”relation eller om det är relationen till din dejt. Det är svårt att tycka om eller älska någon annan om du inte värderar dig själv först. Tvivel kan uppstå i alla sorters relationer om självkänslan från början är ostabil. Det kan handla om att du inte tror att någon annan kan tycka om dig för den du är. Eller också att du inte vågar släppa in andra i ditt liv för rädslan av att någon kommer dig för nära inpå.

Detta bidrar tyvärr till att det blir svårt för dig att skapa nya relationer och att behålla dem. Det blir en osäker grund för er båda att stå på och absolut inte ett bra sätt att börja sitt dejtande på. Arbeta på din självkänsla innan du tar steget in i dejtingvärlden då har du en bra ingång till en potentiellt bra relation.

Bästa förutsättningar för att hantera relationer

En bra förutsättning för att kunna hantera olika typer av relationer vid olika situationer är att du själv står på en stabil grund. Med en stabil grund handlar det mycket om dig själv och hur du mår, både fysiskt och psykiskt. Du behöver fokusera på dig själv och se till att själv mår bra i grunden innan du börjar dejta nya personer. Det kan handla om självkänsla men också om tillit och psykisk hälsa. Genom att må bra i sig själv kan du orka med relationer på ett annat sätt och gör att du kan hantera både upp- och nedgångar. 

Mår du bra i dig själv har du också möjlighet att kunna uppfatta andras mående bättre. Kanske har du mer kraft att kunna hjälpa andra att må bättre och få dem att förstå hur de kan “bygga” sin stabila grund. Det gör också att er relation har bättre förutsättningar att bli långvarig om ni kan dela ett liv med gott mående. Viktigt att veta är att det är okej att också inte alltid vara på topp, men finns en stark grund att utgå ifrån är det enklare att komma tillbaka in i matchen!

Om relationen till din dejt börjar knaka

Oavsett relation är det viktigt med kommunikation och tydlighet när det kommer till känslor gentemot varandra. Om du och din dejt inte är samsynkade när det kommer till ömsesidiga känslor och intentioner kan relationen mellan er lätt börja knaka. Ni båda behöver vara lyhörda. Märker du att din dejt har mer känslor för dig än vad du har till din dejt är det viktigt att kommunicera detta. Det är mest rättvist för er båda. Därefter kan ni avgöra om ni ska fortsätta träffas eller inte. 

Om din dejt inte är lyhörd till dina känslor och verkar ha andra intentioner än du kanske det är dags att avsluta er pågående relation. Det kan göra dig mer skada att fortsätta dejta personen än att sluta träffas, oavsett hur svårt det kan kännas känslomässigt. Självklart ser alla relationer olika ut och beroende på orsaken till att det knakar behöver ni fastslå vart problemet ligger. Det är aldrig bra att göra för mycket avkall på dig själv eller anpassa dig efter någon annan. Viktigast av allt är att ni båda mår bra i ert dejtande.Ensamstående mamma med sina barn

Dejting som ensamstående singelförälder

Hur ska jag dejta som ensamstående och hur finner jag tid för det?

Ibland kan det kännas svårt att dels hitta tid för att dejta men också energi för att göra det, speciellt som ensamstående mamma eller pappa. Men låt inte det stoppa dig! Vi vill ge dig, som ensamstående, några tips för att komma igång med ditt dejtande samt en del verktyg på vägen.

Att vara ärlig

För dig kommer barnen alltid först och detta är väldigt viktigt att din dejt förstår. För dig kan det hända att du ibland får avboka era träffar för att oväntade händelser inträffar som rör barnen. Därför är det viktigt att du också är ärlig med hur mycket eller lite tid du har möjlighet att lägga på din dejt till en början. När du väl vet att du kan lägga full tid på dig själv och din dejt har du bättre möjlighet att slappna av. Då när ni väl ses blir tiden ovärderlig och ni kan ge varandra full uppmärksamhet.

Du får dejta vem du vill

Som ensamstående singelförälder kan dejtinglivet kännas som osäker mark. Du vet inte riktigt vem du borde dejta eller hur andra singlar reagerar på att du har barn sen innan. Men bara för att du är ensamstående mamma eller pappa behöver du inte känna att du endast kan dejta andra singlar med barn sen tidigare. Ibland kanske det känns enklare för att de har en annan förståelse för familjelivet men många personer utan barn har inga problem att dejta någon med barn. I vissa fall kanske de är mer förstående än du tror.

Så ser livet ut för en ensamstående förälder

Det är okej att vara en ensamstående singelförälder, du behöver aldrig ursäkta dig. Självklart vill även du träffa och prata med den personen du verkligen gillar så ofta som det bara går. Men det är inte alltid så enkelt för en person som är ensamstående. Detta måste din dejt förstå och helt klart acceptera, annars kan ni inte fortsätta träffas. Du ska aldrig behöva känna dig pressad till att ses och prata oftare, inte heller behöva ursäkta dig för att du inte hinner med båda delarna. Du har barn och det är din prioritet, finns inget där att diskutera. Så här ser ditt liv ut och om din dejt inte har förståelse eller acceptans för detta kanske ni bör avsluta er kontakt.

Din dejt kan potentiellt bli en del av dina barns liv

Som ensamstående förälder är det viktigt att du väljer klokt för både din och barnens skull. Ibland kan det kännas som att det är svårare att träffa någon för att du har barn och att du då behöver kompromissa desto mer. Det är inte faktumet. På grund av att du har barn är det självklart viktigt att du tänker på att välja ännu klokare gällande vem du dejtar. Potentiellt kan den personen du dejtar bli en del av dina barns liv i framtiden. Bortsett från det är din dejt också en stor del av den lilla egentid du har och då är det desto viktigare att lägga den på någon som är värd det!

Dejterna är ett bra tillfälle att “lyxa”

Familjelivet som ensamstående singelförälder är sällan lyxigt och avslappnande. Det är full rulle från morgon till kväll och när barnen väl sover är du minst lika trött. Då kanske du inte är så sugen på att ställa dig i köket för att laga en lyxmiddag? Därför är dejterna ett ypperligt tillfälle för dig att lyxa till det! Äntligen har du tid för en lång och mer avancerad middag och dessutom tillsammans med någon du kan slappna av med. En perfekt dejt för dig är kanske inte en full av aktiviteter utan snarare en lugn kväll med god mat och god dryck.

Utgå från det ni har här och nu

Efter att ha avslutat ett långt förhållande tillsammans med den andra föräldern till dina barn kan det kännas extra svårt att träffa en ny. Dessutom kanske du har svårt att sluta jämföra dina dejter med ditt ex och det tar ännu mer energi ifrån dig. Tilliten kan också vara ett problem om ditt förra förhållande slutade i svek eller dylikt. Den ena är inte den andra lik och det är viktigt att inte glömma att alla relationer ser olika ut. Att jämföra någon med sitt ex är aldrig bra och inte heller särskilt uppskattat för din dejt. Möt din dejt som han eller hon är, just här och nu och utgå från det.

Ha inte mobilen framme på dejten

Även om du är singelförälder eller inte är det ganska oattraktivt för din dejt om du hela tiden har mobilen i handen eller framför dig. Det är ett störningsmoment och det kan upplevas nonchalant av dig om du fokuserar på din mobil istället för din dejt. Väl på dejten bör du ägna dig åt personen du delar stunden med och inte dina barn. Dejten måste dock förstå att du behöver vara kontaktbar ifall att något skulle uppstå. Ha mobilen i väskan eller fickan på ljudlöst och använd vibrationssignal för att upptäcka om någon hör av sig. Du förtjänar att vara ifred ibland.

Att presentera din dejt för barnen

Det är kanske inte alltid så lätt att avgöra när och hur du ska berätta för dina barn att du dejtar. Detta beror självklart på barnens ålder och hur mycket de har möjlighet att förstå. Vissa väljer att inte berätta något alls förrän den dagen de har träffat den personen de valt att ta hem och presentera. Valet är ditt och det viktigaste är att ta det varsamt fram oavsett barnens ålder.

Ett tips när din dejt väl ska träffa barnen är att göra en aktivitet som är barnvänlig! Då kan ni alla involvera er i aktiviteten och tänk på att förbereda alla inför mötet så att också alla har möjlighet att förstå situationen.

Väntar på att han ska höra av sig

Dejt som inte hör av sig

Vad ska du göra när din dejt helt plötsligt slutar att höra av sig?

Du har varit på en eller fler dejter med en person som är dig precis i smaken! Personen har mycket gemensamt med dig, är rolig och spännande. Din upplevelse är att ni har en riktigt bra kemi och du längtar efter er nästa träff! Plötsligt hör personen inte av sig mer, du undrar varför och blir osäker. Vad ska du göra?

Hör av dig först

Om din dejt är tyst under ett par dagar behöver inte det betyda att personen tappat intresset. Personen kanske väntar på att du ska höra av dig och upplever precis samma sak. Tröttnar du på att vänta finns det  ingen rimlig anledning för dig att inte ringa personen eller skriva ett meddelande. Ta saken i egna händer! Föreslå att ses igen och nappar personen har du ett kvitto på att ni kan fortsätta träffas!

Din dejt hör fortfarande inte av sig

Du har skickat ett meddelande och gett tydliga signaler på att du vill ses igen men din dejt svarar inte. Vid det här laget kan det självklart finnas olika anledningar till varför din dejt inte haft möjlighet att höra av sig men det kan också betyda att din dejt inte upplevde er kemi på samma sätt som du. Kanske är det bättre att du nu tar ett steg tillbaka och respekterar att personen inte vill ha kontakt med dig.

En dejt upplevs olika

Din dejt kanske har känslor för någon annan eller också kanske han eller hon inte kommit över en tidigare relation. Visst är det tråkigt om detta är skälet och att personen då inte varit tydlig med detta från början. Tyvärr kan detta vara problematiskt för en del. Försök att vara förstående med att en dejt kan upplevas olika. Vissa vill gå väldigt långsamt fram och känner sig inte bekväm med konstant eller kontinuerlig kontakt efter endast några få dejter. I detta läge är det bra att vara tålmodig och ge din dejt utrymme att reflektera och vara ifred.

Är din dejt verkligen intresserad så kommer han eller hon att höra av sig förr eller senare. Sysselsätt dig! Gör något annat för att tänka på något annat. Du behöver inte sitta och vänta, när du minst anar det kanske telefonen plingar till!

Döm inte dig själv

Det är ingenting fel på dig, du duger precis som du är. Ibland är kemin du upplever inte ömsesidig helt enkelt. Tänk inte på negativa detaljer om varför din dejt inte hör av sig utan tänk positivt. Kanske få du med dig något från era dejter som du kan tänka på vid en ny dejt med en ny person. Det finns absolut inget att vinna på med att tjata på din dejt.

Självklart är det svårt att bara släppa någon som gett dig förhoppningar och förväntningar om en eventuell relation men fråga dig själv: Vill du vara med någon som inte är genuint intresserad av dig? Att tjata och vara påträngande är inte något som gynnar dig utan acceptera att du blivit avvisad och gå vidare. Ta tillfället i akt att träffa nya personer och se istället fram emot nya och spännande dejter!

Två personer dejtar

Dejta utan att det kostar skjortan

Tips till dig som vill ta med din dejt på aktiviteter som inte kostar mycket.

Att hitta på saker tillsammans med din dejt kan vara lättare sagt än gjort. Ibland är det svårt att komma på något som känns bra och ibland kanske du oroar dig för att din dejt förväntar sig något dyrt som en fin restaurang, spa eller lyxhelg på hotell. Många kan tro att desto dyrare dejten är desto mer uppmärksamhet kommer en att få av sin dejt. Så funkar det sällan och därför kommer här några tips hur ni får till en spännande och kul dejt som inte kostar skjortan.

Upptäck staden och närområden med din dejt

Varför inte upptäcka er egen stad eller andra platser i närheten? Med all säkerhet har ni inte båda sett allt. Det finns många små smultronställen runt om i Sveriges städer som härliga gårdsbutiker, naturområden som erbjuder vandring och djurliv eller orangerier som erbjuder både växtlighet och en matbit på er visit. Kolla runt på nätet och skriv upp några ställen som ni sedan upptäcker tillsammans. Kanske bli någon plats något alldeles extra för just er?

En promenad tillsammans

En promenad kanske låter alldagligt och tråkigt. Men i många fall kan det vara en utmärkt första dejt för att ni båda ska känna er avslappnade och kunna prata fritt under promenaden. Ett plus är att ni också kan välja hur lång dejten ska vara, känns det stelt under hela rundan kan ni välja att gå kortare men ju längre ni går desto mer bevis på att ni klickar!

Baka med din dejt

Att baka tillsammans kan ge er en inblick i er samarbetsförmåga redan tidigt i ert dejtande. Följ ett recept som är nytt för er båda och se hur ni tar er an uppgiften! Efteråt har ni förhoppningsvis en god fika att dela på!

Planera ett knytkalas

Föreslå ett knytkalas till din dejt. På det sättet kan ni båda tillaga och bjuda på små rätter som ni upplever att ni är extra bra på. När din dejt väl är på plats kan ni duka bordet direkt och maten är serverad. Ibland kan en middag kännas stel och “för” planerad”. Men har ni båda bjudit till blir det extra roligt att uppleva varandras favoriter tillsammans!

Att dejta med en liten budget är inga konstigheter! Det som är viktigt för dejten är kemin mellan er. Att vara en generös person handlar om andra tillgångar än pengar, tänk ut något personligt och planera det väl så ska du se att din dejt kommer att uppskatta det mer än en dyr middag på en lyxig restaurang. Plocka ihop en härlig picknick med din dejts favoriter som innehåll, plocka blommor för ännu mer charm än köpt bukett. Kanske kan du komponera ihop en personlig spellista av låtar som din dejt gillar att lyssna på. Att ge din dejt genuin uppmärksamhet kostar dig inte en krona!