Skip to main content
blind date och natverkande

Blind dates och nätverkande – Fungerar det?

Så kallade blind dates och nätverkande i olika former, är de mest populära sätten att träffa människor, enligt sajten datingnews.com, som menar på att man har större chans att träffa någon om man har ett stort nätverk av vänner och kollegor.

Enligt en undersökning av DatingNews, hade hälften av alla tillfrågade någon gång varit på en blind date där initiativet tagits av en vän eller familjemedlem.

Måste man nätverka och skaffa massor med nya vänner?

48% säger att de varit på en blind date som någon de känner. 44% av de tillfrågade i de yngre åldersegmentet 20-24 år gamla, svarar att de varit på minst en blind date. Det är inte så konstigt eftersom många yngre i detta ålderssegment ofta har många fler vänner, pluggar på skolor med hundratals andra i samma ålder samt att de nätverkar mer rent generellt, än vad de som är 30+ gör.

Visst kan det kännas tryggt och lite mer avslappnat att gå på dejt med kompisen och dennes partner, i stället för att ensam träffa nya människor. Om tillfälle ges så ska man så klart testa också.

Men det betyder inte att alla måste börja nätverka och skaffa sig tonvis med nya vänner, för att kunna träffa någon. Det finns naturligtvis många andra sätt att träffa människor på och att göra det helt själv kan vara ett viktigt steg för att stärka självförtroendet.

Att använda dejtingsidor och appar hör så klart till de vanligare metoderna och det ger också trygghet, där man får se profiler, foton och man har möjligheten att chatta lite innan man ses på riktigt.

Nätverkande genom jobbet

Det är faktiskt fullt möjligt att blanda jobb med nöje och träffa en dejt på olika företagsevent och annat nätverkande i arbetet. I samma undersökning svarade nämligen över 60% av de tillfrågade i åldern 35 till 40 år, att de dejtat någon som de träffat under ett företagsevent eller annat jobbrelaterat nätverk.

Det var dock bara 30% som svarade att de har träffat någon direkt genom jobbet. Men det är heller inte så konstigt, då man har helt olika förutsättningar, beroende på företagets storlek, hur många anställda det finns, vilka åldersgrupper man jobbar med, vilken typ av arbete det är och vilka förutsättningar det ger.

Man ska dock komma ihåg att det kan lätt bli för mycket av det goda om man både jobbar och spenderar fritiden tillsammans 24/7.

Nätverkande i alla ära! Men man har den största chansen till att träffa någon om man inte bara fokuserar på en sak, utan är öppen för alla typer av möten.