Skip to main content
Två personer som dejtar

❓ 20 bra frågor till din dejt

Ibland kan det vara svårt att hitta samtalsämnen för att bryta isen och föra dig närmare din dejt, speciellt om det är första träffen. Med guiden “vilka frågor ska jag ställa min dejt” hittar du 20 stycken förslag som kan få er att lära känna varandra ännu bättre. Tips! Använd även frågorna när du dejtar via någon av dina dejtingappar.

Kan jag bjuda på något att äta eller dricka?

Detta borde vara den självklara frågan oavsett om ni är hemma hos varandra eller ute på er dejt. Det är ett bra sätt att visa att du är omtänksam. Det kan också vara ett bra sätt att snabbt bryta tystnaden.

Vad hittade du på i helgen?

Kan tyckas vara en “tråkig” fråga men den kan ge dig mer insyn i din dejts liv än vad du tror. Om du gillar att nyttja helgerna till fullo vill du säkert att din dejt tänker lika. Det är också en simpel fråga som kan vara bra att starta konversationen med eftersom att svaren troligen finns nära till hands. Kanske tillkommer även följdfrågor som leder vidare ert samtal.

Vad jobbar du med? Gillar du ditt jobb?

Att fråga vad din dejt jobbar med visar att du är intresserade av vad han eller hon gör om dagarna. Det ger även dig en inblick i om din dejt brinner för sitt jobb eller om samtalet leder in till att han eller hon har andra ambitioner. Ibland kan det vara en bra grund för att lära känna varandra genom att tidigt ha inlick i den andra partens ambitioner och framtidsplaner.

Vart ser du dig själv om fem år?

En typisk fråga som säkert många har hört. Men också en bra fråga för att se om ni har liknande mål och som kan bli viktigt att veta om ni senare blir ett par. Om ni har helt olika framtidsplaner som inte alls går hand i hand kan det vara svårt att se en framtid tillsammans. Men redan nu kanske ni kan hitta lösningar till det problemet?

Hur ser din familj ut? Vilken relation har ni?

Detta kan kännas som en känslig fråga om din dejt inte har en jättebra relation till sin familj. Var lyhörd och låt din dejt svara det han eller hon känner sig redo för att säga om sin familj.

Vad gillar du för musik?

Detta är en bra fråga för att kunna leda in på fler intressanta följdfrågor. I sin tur kan ni prata om era favorit låtar, om ni varit på konsert etc. Om ni delar samma musiksmak kan det vara en idé till er nästa dejt, varför inte gå på en konsert med er favoritartist?

Vad är du mest tacksam för?

Detta upplevs gärna som en djup fråga. Men vill du verkligen lära känna din dejt kan detta vara en fråga i rätt riktning. Det kan också vara en svår fråga så var beredd på att din dejt inte har svaret direkt på tungan utan lyssna in och ha tålamod.

Vad är du mest stolt över?

Även denna fråga är aningen djup men också en fråga som berättar mer om personen än endast det mest ytliga.

Har du gjort eller varit med om något pinsamt någon gång?

En bra fråga för att förhoppningsvis bryta isen! Denna frågan kan leda er in på en hel del skratt och ge utlopp för många följdfrågor. Det kan också vara en tuff fråga att börja med så känn in stämningen först innan du drar av denna fråga!

Vad värdesätter du i en relation?

Frågan behöver inte vara riktad mot en kärleksrelation utan även vänskap. Detta ger dig en inblick i hur dejten ser på relationer överlag. Detta kan då snabbt ge dig en inblick i vad personen kanske är ute efter i er relation. Vissa personer har svårt med nya relationer och behöver tid för att kunna släppa in, så avfärda inte din dejt direkt om personen förklarar problematik i relationer.

När grät du senast?

Har ni väl kommit in på djupa frågor kan detta vara ett tillägg. Få veta vad som gör din dejt ledsen eller kanske vad som ger honom eller henne lyckotårar? Innan du går över på att ställa djupa frågor bör du känna in stämningen. Upplever du att din dejt är öppen för djupare frågor eller tycks han eller hon vilja börja mer lättsamt?

Har du en förebild?

Vem din dejt ser upp till kan spegla mycket av honom eller henne som person.

Kollar du serier? Vilken är din favorit?

Detta är en simpel fråga men som också ger möjlighet till långa diskussioner. Kanske kan ni dela med er av tips eller också komma fram till att det finns ett par säsonger som ni vill dela tillsammans!

Finns det något du har lagt onödigt mycket pengar på?

Kanske finns det något som din dejt unnar sig som samtalet kan spinna vidare på. Eller också märker ni att ni inte delar samma syn på ekonomi. Pengar kan vara ett känsligt ämne, så se till att detta inte är den första frågan du ställer.

Finns det något som du skulle vilja ändra i din uppväxt?

En svår fråga som kan kännas privat. Men en bra öppning till samtal för att lära känna varandras bakgrund. Var förstående och lyssna in din dejt, märker du att frågan var för mycket, backa några steg och förklara för din dejt att han eller hon inte måste svar och gå sedan vidare på en lättare fråga. Eller också svarar du på frågan för att visa att du vill dela med dig.

Vad skulle du göra om du vann flera miljoner?

En eventuell rikedom kan spegla mycket om en person. Det är också en rolig fråga att spinna vidare på.

Om du inte är hemma eller på jobbet/skolan, vad gör du då?

Denna frågan visar på att du är intresserad av din dejts intressen. Kanske har ni liknande intressen som ni kan dela ihop och eventuellt ger det er idéer till era kommande dejter på nätet eller på er nästa fysiska dejt..

Vilket är ditt bästa resmål som du gjort?

Frågan kan ge dig en inblick i om din dejt gillar att resa eller inte. Kanske vill ni upptäcka samma platser? Kanske gör ni det en dag tillsammans?

Vilken maträtt är din favorit?

En bra fråga för att komma ihåg inför nästa gång ni ses. Kanske kan du bjuda på rätten för att visa på att du verkligen uppskattar personens sällskap?

Vad får dig att skratta?

Har ni samma humor? Lär känna varandras humor, det underlättar för framtiden och gör det hela mycket roligare!