Skip to main content
tjej dejtar på restaurang

Vem ska betala notan på en dejt?

Sett till traditionen är det killen som förväntas stå för notan på en dejt, men tiderna förändras och numer är det inte längre en standard. Tvärtom är åsikterna i hög grad av den sorten att det inte längre handlar om könsrollen när det gäller notan. Istället har det att göra med andra förutsättningar och vad som faller sig naturligt för stunden. Dessutom är vi mer måna nu än tidigare om att göra rätt för oss, oavsett om du är kvinna eller man.

I den här artikeln får du en närmare diskussion om vad som egentligen gäller när det är dags att betala notan. Du får ta del av en sammanställning av både undersökningar och åsikter bland svenska kvinnor och män.

Första dejten – vem betalar?

Svaret på den här frågan var betydligt mer hugget i sten för den äldre generationens dejtande par. På den tiden var det helt enkelt en slags standard att mannen stod för notan på den första dejten, men också de nästkommande dejterna om det visade sig vara en lyckad sådan. Idag ser dock saker och ting annorlunda ut och pengar är ett mer laddat ämne än det varit förut. Åtminstone när det gäller just i den här typen av romantiska situationer.

De flesta vill så klart göra rätt för sig och det gäller även notan som inte bara tillhör den ena parten utan båda. Därför anser också fler kvinnor, och även män för den delen, att notan bör splittas. Däremot är det också andra faktorer som spelar in och kan påverka åsikterna, såsom kulturella skillnader, könsroller och ekonomisk situation.

God privatekonomin ger bättre förutsättningar

Parets individuella privatekonomi kan I värsta fall skapa obekväma situationer. Framför allt om en person har god ekonomi medan hens dejt måste vända på varena krona I slutet av månaden. I dessa fall så är kvinnor ofta mer öppna med att de inte har råd med en hummer och en flaska Moet, medan männen ogärna erkänner att de har tajt ekonomi.

Vissa är så rädda för att visa sin ekonomiska situation att de till och med tar snabblån för att ha råd med en större nota. Detta är naturligtvis inte att rekommendera då det bara skapar en ridå som förr eller senare faller och skapar en ännu mer obekväm situation längre in I förhållandet.

God privatekonomi ger helt enkelt bättre förutsättningar till lyckade dejter. Om man har svårt att få pengarna att räcka till räkningarna varje månad så rekommenderar vi att man ser över sin ekonomi och tar hjälp av guider som Sundprivatekonomi.se och andra verktyg på nätet.

Det är helt enkelt inte roligt att dejta om man inte har råd med en restaurangnota, det blir bara en jobbig situation som också kan bli avgörande för om de första dejterna leder till fortsatt förhållande eller inte.

Betala notan – självständigt eller omtänksamt?

Att ta upp plånboken på ett kort ögonblick när notan hamnat på bordet kan uppfattas på flera sätt. Det kan dels utstråla en slags självsäkerhet som både kan vara positivt och negativt. En person kan uppfatta det som att personen är initiativrik, omtänksam och inte tvivlar i onödan. Däremot kan någon annan istället tolka det som att personen vill skryta och vara överlägsen.
En undersökning gjord av Happn, en populär dejtingapp i Sverige, var det dock endast 3 % av de tillfrågade kvinnorna som ville betala notan. Bland männen var däremot samma svar 48 %. Av siffrorna att döma var betydligt mer villiga att splitta notan, närmare bestämt 51 %.

Även om könsrollerna har förändrats med tiden och att kvinnor numer är mer ekonomiskt självständiga avslöjar statistiken ändå att männen förväntas betala i högre grad. Män som gärna vill att kvinnan ska betala notan får vänta länge. Å andra sidan visar samma undersökning som ovan att endast 1 % av männen förväntar att få notan betald.

Den som bjuder ut till dejt gör rätt i att bjuda på notan

På nätet finns mångtaliga diskussioner i det här ämnet och en ofta förekommande kommentar har att göra med vem som faktiskt tar initiativet till dejten. Att helt enkelt den som bjuder ut den andra personen också ska betala.

”Personligen tycker jag att om en kille bjuder ut en (dvs föreslår att man ska ses ute på fika, middag etc), är det självklart att han ska betala. Han får helt enkelt föreslå en aktivitet som han har råd med. Om man gemensamt har bestämt att man ska hitta på något är det en annan femma (då är det väldigt mycket upp till situationen).” – Kommentar från Bröllopstorget forum

Samtidigt nämner många att det handlar om situationen i sig, det vill säga att det är avgörande för hur notan i slutändan bör betalas. Ett gemensamt beslut att dejta ger andra förutsättningar än om den ena bjuder ut den andra.

Splitta notan – överlägset en vinnare

Det finns ingenting som är rätt eller fel när det gäller vem som ska betala notan på en dejt. Däremot är det generellt sett fler som tycker att notan ska delas mellan båda parter än att den betalas av den ena. Mötesplatsen, som är en av alla populära dejtingsidor I Sverige har också genomfört en undersökning bland sina medlemmar där majoriteten ansåg att det bästa är att splitta notan.

Sammanfattningsvis är det av allt att döma ganska tydligt att kvinnor inte förväntas betala för hela kalaset. Hälften var är istället det som anses vara mest normalt bland svenska kvinnor och män. Med bortseende från individuella skillnader i kultur och livsstil.

Det sistnämnda framkommer tydligt i kommentarer på nätet där många skriver att den ekonomiska situationen också bör avgöra vem som betalar. Om du själv är student och din dejt har en fast anställning tycker alltså majoriteten att det är självklart att den med inkomst betalar notan på första dejten.