Skip to main content
Ett par som dejtar

En bra grund för att få dejtandet att fungera

Tips på hur du skapar en bra grund för att potentiellt bygga en relation med din dejt

En god självkänsla är en bra början. Din självkänsla är grunden till en bra relation oavsett om det är i en pågående “fast”relation eller om det är relationen till din dejt. Det är svårt att tycka om eller älska någon annan om du inte värderar dig själv först. Tvivel kan uppstå i alla sorters relationer om självkänslan från början är ostabil. Det kan handla om att du inte tror att någon annan kan tycka om dig för den du är. Eller också att du inte vågar släppa in andra i ditt liv för rädslan av att någon kommer dig för nära inpå.

Detta bidrar tyvärr till att det blir svårt för dig att skapa nya relationer och att behålla dem. Det blir en osäker grund för er båda att stå på och absolut inte ett bra sätt att börja sitt dejtande på. Arbeta på din självkänsla innan du tar steget in i dejtingvärlden då har du en bra ingång till en potentiellt bra relation.

Bästa förutsättningar för att hantera relationer

En bra förutsättning för att kunna hantera olika typer av relationer vid olika situationer är att du själv står på en stabil grund. Med en stabil grund handlar det mycket om dig själv och hur du mår, både fysiskt och psykiskt. Du behöver fokusera på dig själv och se till att själv mår bra i grunden innan du börjar dejta nya personer. Det kan handla om självkänsla men också om tillit och psykisk hälsa. Genom att må bra i sig själv kan du orka med relationer på ett annat sätt och gör att du kan hantera både upp- och nedgångar. 

Mår du bra i dig själv har du också möjlighet att kunna uppfatta andras mående bättre. Kanske har du mer kraft att kunna hjälpa andra att må bättre och få dem att förstå hur de kan “bygga” sin stabila grund. Det gör också att er relation har bättre förutsättningar att bli långvarig om ni kan dela ett liv med gott mående. Viktigt att veta är att det är okej att också inte alltid vara på topp, men finns en stark grund att utgå ifrån är det enklare att komma tillbaka in i matchen!

Om relationen till din dejt börjar knaka

Oavsett relation är det viktigt med kommunikation och tydlighet när det kommer till känslor gentemot varandra. Om du och din dejt inte är samsynkade när det kommer till ömsesidiga känslor och intentioner kan relationen mellan er lätt börja knaka. Ni båda behöver vara lyhörda. Märker du att din dejt har mer känslor för dig än vad du har till din dejt är det viktigt att kommunicera detta. Det är mest rättvist för er båda. Därefter kan ni avgöra om ni ska fortsätta träffas eller inte. 

Om din dejt inte är lyhörd till dina känslor och verkar ha andra intentioner än du kanske det är dags att avsluta er pågående relation. Det kan göra dig mer skada att fortsätta dejta personen än att sluta träffas, oavsett hur svårt det kan kännas känslomässigt. Självklart ser alla relationer olika ut och beroende på orsaken till att det knakar behöver ni fastslå vart problemet ligger. Det är aldrig bra att göra för mycket avkall på dig själv eller anpassa dig efter någon annan. Viktigast av allt är att ni båda mår bra i ert dejtande.