Skip to main content
Ensamstående mamma med sina barn

Dejting som ensamstående singelförälder

Hur ska jag dejta som ensamstående och hur finner jag tid för det?

Ibland kan det kännas svårt att dels hitta tid för att dejta men också energi för att göra det, speciellt som ensamstående mamma eller pappa. Men låt inte det stoppa dig! Vi vill ge dig, som ensamstående, några tips för att komma igång med ditt dejtande samt en del verktyg på vägen.

Att vara ärlig

För dig kommer barnen alltid först och detta är väldigt viktigt att din dejt förstår. För dig kan det hända att du ibland får avboka era träffar för att oväntade händelser inträffar som rör barnen. Därför är det viktigt att du också är ärlig med hur mycket eller lite tid du har möjlighet att lägga på din dejt till en början. När du väl vet att du kan lägga full tid på dig själv och din dejt har du bättre möjlighet att slappna av. Då när ni väl ses blir tiden ovärderlig och ni kan ge varandra full uppmärksamhet.

Du får dejta vem du vill

Som ensamstående singelförälder kan dejtinglivet kännas som osäker mark. Du vet inte riktigt vem du borde dejta eller hur andra singlar reagerar på att du har barn sen innan. Men bara för att du är ensamstående mamma eller pappa behöver du inte känna att du endast kan dejta andra singlar med barn sen tidigare. Ibland kanske det känns enklare för att de har en annan förståelse för familjelivet men många personer utan barn har inga problem att dejta någon med barn. I vissa fall kanske de är mer förstående än du tror.

Så ser livet ut för en ensamstående förälder

Det är okej att vara en ensamstående singelförälder, du behöver aldrig ursäkta dig. Självklart vill även du träffa och prata med den personen du verkligen gillar så ofta som det bara går. Men det är inte alltid så enkelt för en person som är ensamstående. Detta måste din dejt förstå och helt klart acceptera, annars kan ni inte fortsätta träffas. Du ska aldrig behöva känna dig pressad till att ses och prata oftare, inte heller behöva ursäkta dig för att du inte hinner med båda delarna. Du har barn och det är din prioritet, finns inget där att diskutera. Så här ser ditt liv ut och om din dejt inte har förståelse eller acceptans för detta kanske ni bör avsluta er kontakt.

Din dejt kan potentiellt bli en del av dina barns liv

Som ensamstående förälder är det viktigt att du väljer klokt för både din och barnens skull. Ibland kan det kännas som att det är svårare att träffa någon för att du har barn och att du då behöver kompromissa desto mer. Det är inte faktumet. På grund av att du har barn är det självklart viktigt att du tänker på att välja ännu klokare gällande vem du dejtar. Potentiellt kan den personen du dejtar bli en del av dina barns liv i framtiden. Bortsett från det är din dejt också en stor del av den lilla egentid du har och då är det desto viktigare att lägga den på någon som är värd det!

Dejterna är ett bra tillfälle att “lyxa”

Familjelivet som ensamstående singelförälder är sällan lyxigt och avslappnande. Det är full rulle från morgon till kväll och när barnen väl sover är du minst lika trött. Då kanske du inte är så sugen på att ställa dig i köket för att laga en lyxmiddag? Därför är dejterna ett ypperligt tillfälle för dig att lyxa till det! Äntligen har du tid för en lång och mer avancerad middag och dessutom tillsammans med någon du kan slappna av med. En perfekt dejt för dig är kanske inte en full av aktiviteter utan snarare en lugn kväll med god mat och god dryck.

Utgå från det ni har här och nu

Efter att ha avslutat ett långt förhållande tillsammans med den andra föräldern till dina barn kan det kännas extra svårt att träffa en ny. Dessutom kanske du har svårt att sluta jämföra dina dejter med ditt ex och det tar ännu mer energi ifrån dig. Tilliten kan också vara ett problem om ditt förra förhållande slutade i svek eller dylikt. Den ena är inte den andra lik och det är viktigt att inte glömma att alla relationer ser olika ut. Att jämföra någon med sitt ex är aldrig bra och inte heller särskilt uppskattat för din dejt. Möt din dejt som han eller hon är, just här och nu och utgå från det.

Ha inte mobilen framme på dejten

Även om du är singelförälder eller inte är det ganska oattraktivt för din dejt om du hela tiden har mobilen i handen eller framför dig. Det är ett störningsmoment och det kan upplevas nonchalant av dig om du fokuserar på din mobil istället för din dejt. Väl på dejten bör du ägna dig åt personen du delar stunden med och inte dina barn. Dejten måste dock förstå att du behöver vara kontaktbar ifall att något skulle uppstå. Ha mobilen i väskan eller fickan på ljudlöst och använd vibrationssignal för att upptäcka om någon hör av sig. Du förtjänar att vara ifred ibland.

Att presentera din dejt för barnen

Det är kanske inte alltid så lätt att avgöra när och hur du ska berätta för dina barn att du dejtar. Detta beror självklart på barnens ålder och hur mycket de har möjlighet att förstå. Vissa väljer att inte berätta något alls förrän den dagen de har träffat den personen de valt att ta hem och presentera. Valet är ditt och det viktigaste är att ta det varsamt fram oavsett barnens ålder.

Ett tips när din dejt väl ska träffa barnen är att göra en aktivitet som är barnvänlig! Då kan ni alla involvera er i aktiviteten och tänk på att förbereda alla inför mötet så att också alla har möjlighet att förstå situationen.