Skip to main content

Tinder

Med över 9.6 miljoner aktiva användare är Tinder världens mest använda datingapp. Appen lanserades år 2012, och det är väldigt få svenska ungdomar som aldrig provat på den. Man kan fråga sig vad det är som gjort appen så populär och undra över vilken typ av avancerade funktioner som erbjuds, men Tinders framgångar är ett resultat av appens enkelhet.

Inriktning

Tinder välkomnar alla användare oavsett ålder, nationalitet och sexuell läggning. Du som provar på appen märker snabbt att du kan välja att se singlar i åldrarna 18 till 60+ år, vilket innebär att alla kan använda appen. Tinder används dessutom i över 190 länder, så det är ett fenomen som existerar i princip överallt i världen.

Funktioner

Tinder är byggd på ett väldigt enkelt koncept. Så fort du skapat ett konto och är redo att träffa singlar får du fram en kortlek med olika användare. Ett kort utgörs av en stor bild på en annan användare. Om du är intresserad av att veta mer om personen kan du klicka på kortet. Ifall personen ifråga har valt att lägga till fler bilder eller skriva lite om sig själv hittar du den typen av information där. Sedan väljer du själv om du vill trycka på den gröna knappen (om du gillar personen), eller den röda (om du inte är intresserad). Därefter kommer nästa kort. När en person du har gillat även gillar dig uppstår en matchning, och då får ni möjligheten att skriva till varandra.

Tinder har dessutom ett par roliga funktioner, nämligen följande:

  • Superlike: En blå, stjärnformad knapp som du trycker på om du gillar en viss profil exceptionellt mycket.
  • Tinder Boost: En lila knapp i form av en blixt som du kan klicka på om du vill vara den profil som syns först för andra användare. Tinder boost kostar runt 50 kr, men sätter din profil i framkanten i 30 minuter.
  • Tinder Plus: En funktion som bl.a. gör det möjligt att gå tillbaka och ändra din tidigare swipe samt söka efter singlar i andra städer/länder än var du själv befinner dig. Du slipper också reklam, och kan ställa in vilken information som ska synas om dig. En månadskostnad tillkommer.
  • Tinder Gold: Här får du allt som Tinder Plus erbjuder, men även en lista över alla användare som gillat dig samt rekommendationer på profiler som du skulle kunna vara intresserad av. Månadskostnad tillkommer.

Appen

Appen kan laddas ner till både iOS och Android och fungerar enkelt och smidigt. Det hela går ut på att du först skapar ett konto, varefter du väljer vilket kön och vilken ålderskategori du är intresserad av. Du anger också hur långt ifrån dig potentiella matchningar ska bo. Utöver det kan du också välja att skriva lite om dig själv, men det är inget måste. Fördelen med Tinder är just att du inte behöver svara på en massa frågor för att komma igång. Det är den här aspekten som skiljer Tinder från traditionella dejtingsajter, exempelvis Match.com. Med Tinder kommer du igång på 1-2 minuter!

Login

Det finns två sätt att skapa ett konto på Tinder. Antingen loggar du in via ditt Facebook-konto, vilket är det enklare alternativet. Då importerar Tinder automatiskt både bilder, ålder och jobb-information från din profil. Det går naturligtvis bra att ta bort bilderna och välja nya.

Du kan även välja att skapa ett konto med hjälp av ditt telefonnummer. Då krävs det att du verifierar ditt nummer innan du kan sätta igång. Nackdelen med den här metoden är att du själv måste ladda upp bilder och fylla i mer information.

Omdömen

Tinder har fått blandade omdömen. Vissa upplever att Tinder är ytligt, eftersom matchningarna främst baseras på utseende. Andra tycker dessutom att Tinder är en ”hook-up app”, d.v.s. en app för den som endast söker ”skoj” för stunden.

Å andra sidan är Tinder fortfarande världens mest använda dejtingapp, vilket säger en hel del. Eftersom appen är till för vem som helst, oavsett vad man söker, är den trots allt väldigt framgångsrik. Många kanske inte hittar sin livspartner via appen, men allt fler knyter kontakter som leder till långvariga relationer.