Skip to main content

Qruiser

Qruiser är ett HBTQ-community och en öppen mötesplats för alla människor som önskar hitta en vän, partner eller andra typer av relationer. Sajten hör till en av Nordens största plattformar för personer som innefattas av HBTQ.

qruiser logga

I skrivande stund har Qruiser närmare 77500 medlemmar. En imponerande siffra med tanke på att det uteslutande är aktiva medlemmar. Sajten lanserades år 2000 och det är QX förlag som står bakom plattformen.

Målgrupp och syfte

Qruiser är en plattform som välkomnar alla typer av sexuella identiteter. Värt att betona är dock att sajten trots allt främst är för HBT och Queer-personer. Statistiken från Qruiser visar att 40 % av medlemmarna är homosexuella, 34 % bisexuella, 15 % experimentella, 4 % heterosexuella och 2 % queer. Av medlemmarna har 5 % angett sin sexuella identitet som ”annat/vet ej”.

Sett till åldern bland Qruisers medlemmar är den betydligt bredare i sin rang än traditionella dejtingsajter. Det går att utläsa via medlemsannonser att åldern varierar från minimiåldern 15 år upp till 60 år.

Funktioner och egenskaper

På Qruiser finns det mycket att del av som medlem. Medlemmar kan skriva dagbok och varje profil kan ha en öppen gästbok där besökande medlemmar kan lämna en hälsning. Det går även utmärkt att lägga upp egna bilder och videos på Qruiser. Ett intressant inslag är plattformens uppsjö av klubbar. Välj mellan alla tänkbara klubbar skapade av andra medlemmar. Saknas någon klubb? Då kan medlemmar enkelt starta en ny klubb på Qruiser!

Den som vill ventilera sig kan använda klotterplanket för att uttrycka tankar och funderingar. Det finns även möjlighet att diskutera saker och ting i Qruisers välbesökta diskussionsforum. Bloggar finns det mängder av och medlemmar kan skriva privata meddelanden i text eller video till andra medlemmar. Värt att nämna i sammanhanget är att Qruiser inte erbjuder någon traditionell ”match making”. Men har å andra sidan erbjuds många andra sätt att kommunicera och hitta ”rätt”. Det här är med andra ord en tämligen komplett nätsajt i den mening att möjligheterna är många.

Mobil och app

I skrivande stund erbjuder inte Qruiser någon app för den som önskar använda sajten från mobila enheter. Det är istället vanlig surfing via webbläsaren som gäller och det fungerar utmärkt. Faktum är att skaparen, QX, ganska nyligen gjorde om hela plattformen för att göra den mer mobilvänlig. Sajten är anpassad för samtliga format; smartphone, surfplatta och dator. Funktioner och utseende skiljer sig ytterst lite åt mellan de olika formaten. Upplevelsen är densamma och navigering sker klockrent från både mobil och datorn.

Enkel login

Det är gratis att bli medlem på Qruiser, men det krävs en e-postadress för registrering samt att personen fyllt 15 år.

Oavsett användaren väljer att logga in via en mobil enhet eller via datorn återfinns login på samma ställe högst upp till vänster. Det går snabbt att logga in och komma fram till den egna sida (profil). Väl inloggad går det smidigt att navigera mellan Qruisers sektioner.

I samband med inloggning kan varje medlem konfigurera sin användare. Det går till exempel att ställa in vilken typ av medlem som har behörighet att se profilen. Den senaste versionen av Qruiser sajten gör det även möjligt för medlemmar att se vilka andra medlemmar som befinner sig i närheten. En funktion som påminner om den vanliga dejting-appar brukar erbjuda. Det går dock att stänga av funktionen om användaren inte vill avslöja sin position.

Omdöme

Qruiser är allt annat än en gröngöling när det kommer till HBTQ community. Det välkända magasinet QX lanserade sajten så tidigt som år 2000. Flera år innan dejting-apparna uppkom. Än idag håller Qruiser kvar sin traditionella plattformsprofil och väljer att inte erbjuda någon app. Det är å andra sidan inget som spontant saknas. Qruisers senaste uppdateringarna har anpassats på bästa manér till den mobila användningen. Nu kan sajtens närmare 77500 medlemmar logga in från mobil, surfplatta och dator direkt via webbläsaren.

Personer som är homo, bi eller queer kan räkna med en komplett plattform som bjuder in till underhållande aktivitet. Här finns något för alla; från den som söker kärleken till den som vill ventilera tankar och funderingar!